• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Живиницама

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Историјат
  • Оснивање суда

    Историјат суда

    29.07.2009.

    Опћина Живинице, као основна јединица локалне самоуправе, формирана је Одлуком Народне скупштине НР Босне и Херцеговине, бр. 28/59, 19. јуна 1959. године.

    Данас обухвата подручје од око 300 км² на коме тренутно скупа са прогнаничком популацијом живи око 75.000 становника. На подручју опћине конституисано је 26 мјесних заједница, од којих четири чине градско насеље. Према процјенама, у граду и приградским насељима живи око 23.000 становника, што је у односу на предратни период скоро удвостручен број.

    Развој и присуство судске власти у Живиницама је увелико детерминиран развојем самог града и његовог наметања као једног од водећих привредно- политичких центара на кантону. Први корак је био отварање одјељења у  Живиницама Основног суда у Тузли 1979. године, које је већ 1987. прерасло у Основни суд Живинице.

    Високи представник Паддy Асхдоwн је доласком на функцију потврдио као приоритетни задатак реформу правосуђа и то у три правца. Први сегмент је реформа судске власти, други – избор судија и тужилаца, а трећи – реформа законодавства. Сва три сегмента реформе су замишљена да се одвијају паралелно.

    Први сегмент реформе је реформа судске власти у БиХ, односно успостава мањег броја судова са смањеним бројем судија. Наиме, анализе које су вршене у области правосуђа указивале су на велики број судова и судија у БиХ у односу на број становника. То је утврђено компарацијом судске власти у БиХ са судовима у Европи. Слиједећи овај закључак донесени су прописи којима су укинути поједини опћински – основни судови у Босни и Херцеговини. Истим прописима смањен је и број судија. Као директна посљедица реформе суду у Живиницама су 2004. године припојени судови у Бановићима и Кладњу. Првобитан план није подразумијевао останак суда у Живиницама већ његово припајање суду у Бановићима због неусловне и лоше инфраструктуре. Градске власти су заједно са тадашњим предсједником суда успјеле задржати суд у граду аргументирајући то чињеницом да су Живинице политички, демографски и економски најзначајнија опћина. Једини услов који су морали испунити је обезбјеђење адекватних просторија што је и учињено.

    2007. године је извршена реформа прекршајних судова и њихово припајање редовним судовима. Сумирајући резултате опћа је оцјена да је реформа получила успјех.

    Овај суд је имплементирао пројекте ЦМС (Цасе Менагмент Сyстем- систем за аутоматско управљање случајевима) и  електронске земљишне књиге (ЛАРИС) који су  у многоме унаприједили ефикасност обављања послова.

     

    666 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1